Veel gestelde vragen

 • + -

  Wat is Toyohari?

  Toyohari is een Japanse stijl van acupunctuur.
 • + -

  Wat is het verschil met andere acupunctuurstijlen?

  Vanaf de periode van ontstaan in China, zijn er verschillende stijlen ontwikkeld. In het Westen is de TCG (Traditioneel Chinese Geneeskunde) stijl de meest bekende en beoefende stijl. Hoewel het gebaseerd is op dezelfde fundamentele principes, verschilt Toyohari op een aantal belangrijke punten; punten die Toyohari met name ook toegankelijk maken voor diegenen die onbekend zijn met acupunctuur of er huiverig voor zijn. In het algemeen worden dunnere naalden gebruikt en deze worden minder diep ingebracht en een aantal gespecialiseerde technieken zijn zelfs non-invasief. De kunst om een behandeling uit te voeren met gebruik van deze subtiele technieken is kenmerkend voor Toyohari. Nog een karakteristiek is de sterke nadruk op palpatie, hetgeen in Japan ontwikkeld werd door blinde beoefenaars. Visueel gehandicapte beoefenaars hebben een zeer voorname rol gespeeld in de ontwikkeling van acupunctuur in Japan in de laatste paar honderd jaar. Mede om deze reden zijn aanraking en extreem subtiele technieken karakteristiek geworden voor Japanse benaderingen.
 • + -

  Wat kan ik verwachten tijdens een Toyohari behandeling?

  De diagnose bestaat uit het vragen naar de hoofdklachten, uw medische historie en aanvullende informatie die relevant kan zijn. De volgende stap is diagnose door palpatie op de behandeltafel. De therapeut palpeert de meridianen, de buikstreek en past polsdiagnose toe. Helemaal in de lijn van de eerder genoemde subtiele en zachte technieken, is de behandeling die volgt een rustgevende ervaring die bovendien pijnvrij is. Een sensatie van warmte en lichte tintelingen kan ervaren worden als de punten gestimuleerd worden. Additionele technieken zoals moxibustie (het verwarmen van een speciaal kruid op punten of gebieden) en/of het plaatsen van cups kunnen toegepast worden.

  Zie verder ook deze pagina.

 • + -

  Wie kan er behandeld worden met Toyohari?

  Het gebruik van de juiste dosering van behandeling en het waar nodig toepassen van non-invasieve instrumenten en technieken, maakt deze stijl geschikt voor alle leeftijden: Voor volwassenen, ouderen, kinderen en zelfs baby’s.
 • + -

  Is het veilig?

  Alle geregistreerde Toyohari beoefenaars zijn reeds op niveau getrainde en opgeleide acupuncturisten en zijn ervaren therapeuten. Uitgebreide research heeft aangetoond dat acupunctuur in het algemeen in feite een extreem veilige manier van therapie is, wanneer toegepast door juist getrainde beoefenaars.
 • + -

  Welke gezondheidsklachten kunnen worden behandeld?

  Het scala aan klachten dat met Toyohari behandeld kan worden is groot. Bijvoorbeeld: Keel- neus- en oorklachten, Voorhoofds- & bijholteontstekingen. Klachten van het bewegingsapparaat zoals rug, schouder of nekklachten, RSI-klachten, gewrichtsklachten en rheumatische klachten. Hoofdpijn en migraine. Pijnklachten in het algemeen. Maag- en darmklachten. Huidproblemen. Slaapproblemen. Stress gerelateerde klachten.Mentale stoornissen. (Chronische) Vermoeidheid. Hoge of lage bloeddruk. Burnout gerelateerde klachten. Gynaecologische klachten als menstruatie- en overgangsklachten, klachten optredend in de zwangerschap, (on)vruchtbaarheidsproblemen. Immuniteitsproblemen.

  Dit zijn slechts voorbeelden en de lijst beperkt zich niet tot genoemde klachten.

 • + -

  Hoeveel behandelingen heb ik nodig en wat is de frequentie van behandeling?

  Het aantal behandelingen hangt af van het type klacht. Acute klachten kunnen soms met 3 tot 5 behandelingen verholpen worden, terwijl voor chronische klachten meestal meer behandelingen nodig kunnen zijn. Normaal gesproken zijn behandelingen in het begin wekelijks, hoewel voor zeer acute klachten meer dan een keer per week nuttig kan zijn. Als de klacht verbetert, kan de frequentie verlaagd worden.
 • + -

  Moet je in Toyohari geloven?

  Nee, u hoeft niet in een therapie te geloven voordat het werkt. Maar vertrouwen hebben in uw behandelaar en een positieve houding ten opzichte van uw eigen heling kan zeker helpen, welke vorm van geneeswijze of therapie u ook ondergaat.
 • + -

  Hoe word je Toyohari beoefenaar en waar vindt de opleiding plaats?

  De studie voor Toyohari is een zogenaamd post-graduate programma. Dit betekent dat de therapeut al een erkende opleiding tot acupuncturist afgerond moet hebben. Om gekwalificeerd Toyohari beoefenaar te worden en lid te kunnen zijn van de Nederlandse Toyohari Vereniging moet de acupuncturist een intensieve jaaropleiding volgen die georganiseerd wordt vanuit de EBTA: European Branch of the Toyohari Association. De opleiding is geheel Engelstalig en vindt plaats in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de site van de EBTA (in het Engels).